TAİDER 6. Ulusal Aile İşletmeleri Zirvesi

2 Kasım 2018 Cuma İstanbul

TAİDER 6. Ulusal Aile İşletmeleri Zirvesi gerçekleşti

TAİDER Aile İşletmeleri Derneği 6. Ulusal Aile İşletmeleri Zirvesi 2-3 Kasım 2018 tarihlerinde İstanbul Raffles Otel’de düzenlendi. TAİDER Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Öğücü ve Sabancı Ailesi 3.nesil üyesi Ali Sabancı’nın açılış konuşmaları ile başlayan zirve, paralel oturumlar ve vaka analizleri ile devam etti.

Yeni nesilleri anlamak, insanın doğasını anlamaktan geçiyor

TAİDER 6. Ulusal Aile İşletmeleri Zirvesi bu yıl “Aile Şirketlerinin Olumlu Etkileri: Sorumluluk, Esneklik, Yenilenme” temasıyla gerçekleştirildi. Zirvenin açılış konuşmasını yapan TAİDER Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Öğücü önceki nesillerin temel ihtiyaçlarına ulaşamamaktan korktuğunu, oysa genç nesil üyelerinin sevgisiz bir toplumda yaşamaktan, ihtiyaçlara uygun eğitim alamamaktan ve çevre sorunlarından endişe duyduğunu söyledi.  “Geleceği birlikte inşa etmek için bizlere gençlerin yüksek enerjisinden, güncel teknik bilgisinden faydalanmak, onlara güvenmek, fırsat tanımak ve onları sabırla dinlemek düşüyor. Gençlerin ise uzun yıllar yaşayarak elde edilmiş iş deneyimlerine saygı duyması ve bu deneyimlerden faydalanarak aileye ait kültürel ve entelektüel değerlere sahip çıkması gerektiğine inanıyorum” dedi.

İşin, yatırımcılar için sürdürülebilir şekilde değer yaratması önemli

“Nesilden Nesile Girişimcilik” başlıklı konuşmasında ailesinden, aile içi dinamiklerinden ve ailesinin yeni nesil girişimcilik anlayışına bakışını katılımcılarla paylaşan Sabancı Ailesi 3.nesil üyesi Ali Sabancı “Hissi bir yaklaşım ile yönetilen aile işletmelerinde, ehil olup olduğuna bakılmadan tüm aile üyelerinden şirkette çalışması bekleniyor. Burada temel amaç aileyi bir arada tutmak. Oysa pragmatik bir yaklaşımla yönetilen şirketlerde işin, yatırımcıları için sürdürülebilir şekilde değer yaratması önemli. Ben aile bireylerinin şirkette çalışma zorunluluğu olmadığını düşünüyorum. Müstakil bireyler yetiştirelim. Kendi ayakları üzerinde durabilen, ne istediğini bilen, bir yerlerde iş yapabilen insan, müstakil bireydir" dedi. Aile şirketlerinde bir aile anayasası kurulması gerektiğinin de altını çizen Sabancı, "Aile anayasası kuracaksanız, istisnasız kurallarını uygulayın. Kurallar herkese eşit uygulamak lazım" dedi.

Bankacılık sektöründe 222 yıllık bir aile hikayesi: Lombard Odier

Açılışın ardından, Petaş Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Begüm Akış yönetiminde düzenlenen “Geçmişten Bugüne 222 Yıl” başlıklı paralel oturumda, Lombard Odier Yönetici Ortağı ve Odier Ailesi’nin 6.nesil üyesi Patrick Odier geçmişi yüzyıllar öncesine dayanan aile şirketinin hikayesini katılımcılarla paylaştı.

Aile içindeki sinerji işletmelerin krizlerde dayanıklı olmasını sağlıyor

Moral & Partners Yönetici Ortağı Reşat Moral’ın yöneticiliğinde düzenlenen “Fırtına Günlerine Dayanıklılık” başlıklı paralel oturumun konuk konuşmacısı Yenigün İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Mithat Yenigün oldu. Yenigün katılımcılara Türkiye gündemini kucaklayıcı, finansal ve kurumsal sağlamlığın nasıl sağlanacağı aktardı.

Nesilden nesile aktarılan değerler ve aile kültürü, işletmelerin geleceğini güven altına alıyor

“Güvenle Büyüyen Güvenli Gelecek” başlığında Servo Capital kurucu ortağı Kaan Kiziroğlu yönetiminde düzenlenen panelde Portakal Sanat ve Kültür Evi Yürütme Kurulu Başkanı Raffi Portakal, Turcas Petrol Yönetim Kurulu Başkan Vekili Banu Aksoy Tarakçıoğlu, Doğtaş Kelebek Mobilya İcra Kurulu Üyesi Ozan Doğan konuşmacı olarak yer aldı.

Başarılı bir devir için kurucu ve gelecek nesilin birlikte uyum içinde çalışması gerekiyor

“Gelecek Nesillere Yönetim Devri” başlıklı paralel oturumun yönetimini ise Şok Marketler Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Solakoğlu gerçekleştirdi. Bu oturumda Pelsan Aydınlatma Yönetim Kurulu Üyesi Yiğit Göğüş, Evyap Grubu İcra Kurulu Başkanı Mehmed Evyap ve Kosifler Grup Yönetim Kurulu Üyesi Cihan Kosif konuşmacı olarak katıldığı oturumda, kurucu neslin gelecek nesile yönetimi devretme süreci ve bu süreçte yaşanan olumlu ve olumsuz deneyimler paylaşıldı.

Aile şirketlerinde sürdürülebilirlik çalışmaları giderek daha fazla önem kazanıyor

“Kuzey Yıldızı ile Değer Yaratma” başlıklı paralel oturumda Mazars Denge CEO’su Dr. İzel Levi Coşkun yöneticiliğinde Sun Grup 2. Nesil Üyesi Ayşe Ünlütürk ve Özbuğday Tohumculuk Yönetim Kurulu Üyesi Aslı Ece Kuseyri konuşmacı oldu. TAİDER tarafından yürütülen Kuzey Yıldızı Projesi’nin, aile şirketlerinin sürdürülebilirlik yolculuğundaki etkilerinin aktarıldığı oturumda, süreklilik ve sürdürülebilirlik kavramları arasındaki fark üzerine de tartışıldı.

Bu yıl ilk kez düzenlenen vaka analizlerinde “başarısızlık hikayeleri” masaya yatırıldı

Zirvede aile şirketlerinin başarı örneklerine ve en iyi uygulamalarına yer verilirken, bu yıl ilk kez düzenlenen vaka analizleri oturumlarında ise 3 ayrı ölçekte işletmenin başarısızlık hikayeleri katılımcıların interaktif paylaşımları yer aldı.  “Nesiller Arası Stratejik Yapılanma” konulu vaka analizi oturumunda MD Yönetim ve Strateji Danışmanlık Mustafa Doğrusoy “Mükemmel Felaket” başlığıyla gerçekleştirilen bir diğer vaka analizini ise Deloitte Türkiye Direktörü Ali Kamil Uzun ve Deloitte Türkiye Ortağı, CFO Hizmetleri Lideri Cem Sezgin yönetti. “Kriz Yönetimi ve Geriye Dönüş” başlıklı vaka analizi oturumunda ise Deloitte Türkiye Ortağı, Deloitte Private Türkiye Programı Lideri Ali Çiçekli ve DL Avukatlık Bürosu Ortağı Av. Lerzan Nalbantoğlu yönetici olarak yer aldı.

İlk günün kapanış konuşmasını ise Bilgi Bulaştırıcısı ve Trend Avcısı M. Serdar Kuzuloğlu yaptı.

Zirve’nin ikinci günü ise ağırlıklı olarak Gelecek Nesil üyelerine yönelik oturumlarla devam etti. Uluslararası FBN Lombard Odier 2018 Gelecek Nesil Girişimcilik Büyük Ödülü’nü kazanan TAİDER üyesi Yaşar Grubu 4.nesil üyesi Selin Yiğitbaşı “Goodsted Projesi” yolcuğunu aktardı.

Aile şirketi gelecek nesilleri olarak kendimizi güncellemeli, dünyadaki örnekleri takip etmeli ve kendimizi dinamik tutmalıyız.

Portakal Sanat ve Kültür Evi Yönetim Kurulu Üyesi Maya Portakal, Gülman Grup Yönetim Kurulu Üyesi Polat Gülman’ın konuşmacı olduğu ve tüm nesillere açık olan ikinci günün ilk oturumunda yöneticiliği Eğitim Danışmanı Ece Karaboncuk yaptı. Yöneticiliğini Tem Yönetim Geliştirme Hizmetleri Yönetici Ortağı Dr.Tayfun Çalkavur’un gerçekleştirdiği devam eden oturumlarda ise aile şirketlerinin 18-40 yaş arası gelecek nesil üyeleri bir araya geldi.